|
Podgrzewanie przed startem??
|
| wozio9
|
Dodany dnia 01-05-2009 17:44
|
Nowicjusz

Data rejestracji: 28.04.09
Liczba pkt: 10
Ranga: Nowicjusz
|
Witam wszystkich takie pytanko mam. Usłyszałem ostatnio ze przed uruchomieniem silnika dobrze jest go podgrzać czymś z zewnątrz, Jak się jeździ przy domu to problemu nie ma bo jest prac, a w terenie? są jakieś sposoby na taka operacje podgrzewania? i czy w ogóle jest to potrzebne ?
Pozdrawiam 
M.W. |
|
|
|
| tmp7
|
Dodany dnia 01-05-2009 17:48
|
Nowicjusz

Data rejestracji: 01.05.09
Liczba pkt: 4
|
Ja chyba słyszałem (lub przyśniło mi się), że można samą świece podgrzać zwykłą zapalniczką. Ale nie potrafię zweryfikować tego sposobu, bo i tak nie mogę odpalić własnego samochodu . W każdym razie proszę o komentarz do tego sposobu. |
|
|
|
| Qczi
|
Dodany dnia 01-05-2009 17:50
|

Nowicjusz

Data rejestracji: 25.04.09
Liczba pkt: 28
|
Silnik powinien odpalać bez takich zabiegów !!! Jeżeli już to stosuje się świece ciepłe lub zimne w zależności od temperatury otoczenia !
Nie polecam wykonywania czynności nie opisanych przez producenta tym bardziej jak się jest nowicjuszem w tych sprawach ! |
|
|
|
| kopec
|
Dodany dnia 01-05-2009 17:51
|

Nowicjusz

Data rejestracji: 29.04.09
Liczba pkt: 24
|
Podgrzanie silnika od zewnątrz ma na celu zmniejszenie kompresji. Dzieje się tak gdyż rozszerza się przy takim zabiegu tuleja (tłok też trochę). Podgrzewanie można wykonać gdy silnik jest nowy i trudno go przekręcić ponieważ tłok blokuje się w górnym położeniu. |
|
|
|
| barman_pl
|
Dodany dnia 01-05-2009 17:53
|

Administrator

Data rejestracji: 28.03.07
Liczba pkt: 226
Ranga: Bywalec
|
Dokładnie ... Podobne sposoby stosuje się zimą przy dużym mrozie ... Podgrzewanie silnika suszarką do włosów itd. 
Pozdr. |
|
|
|
| domfinger
|
Dodany dnia 01-05-2009 17:55
|
Nowicjusz

Data rejestracji: 01.05.09
Liczba pkt: 2
|
WITAM jestem nowy na forum i od razu mam problem jeżeli ktoś by mógł pomóc , mianowicie podczas jazdy swoim t-maxx-em w zimę po śniegu odbiornik wyświetla diodę czerwoną , od razu mowie że kwestia baterii odpada naładowane na full ale może ktoś miał podobny problem.... |
|
|
|
Gismo
 |
Dodany dnia 01-05-2009 17:58
|

Główny administrator

Data rejestracji: 20.03.07
Liczba pkt: 224
|
Niestety domfinger, ale zima to ciężki okres dla wszelkich urządzeń posiadających zasilanie akumulatorowe i to, że zapakowałeś do auta "naładowane na full" akumulatory o niczym nie świadczy. Baterie padają jak muchy przy temperaturach poniżej zera stopni. Zawsze masz możliwość sprawdzenia napięcia w tych warunkach miernikiem. |
|
|
|
TechoArtur
 |
Dodany dnia 05-02-2010 19:17
|
Nagrody
Początkujący

Data rejestracji: 30.03.09
Liczba pkt: 110
|
Domfinger, jeśli jeszce aktualne , to może ci się zwarcie robi w tym odbiorniku i przez to świeci się czerwona lapka.
SPRZEDAM: LIGTINING STADIUM SPORT + dużo akcesoriów Wiecej w temacie: http://fsong.pl/f...soria.html
Model: LIGTINING STADIUM SPORT apka:SANWA MX-3 FG |
|
|
|
kieroWNG
 |
Dodany dnia 05-02-2010 20:07
|

Użytkownik

Data rejestracji: 05.01.09
Liczba pkt: 458
Ranga: Użytkownik
|
hehe najlepiej to czerwone g... wyrzucic wtedy sie nie bedzie swiecic. Czyli wywalic wsteczny i wstawic only forwarda a wtedy same korzysci z tego plyna; lzejszy model bo wypada ze skrzyni 8 zebatek wodzik i kilka innych czesci (łacznie dobre 100gram) do tego serwo od wstecznego i ten cały opti drive a do tego lepiej zbiera ze startu i mniej pali mniej pradu bierze bo nie musi zasilac nic wiecej oprócz gazu i steru. A i mniej jest czesci do psucia Koszt tego zabiegu niewielki a frajdy wiecej. naprawde polecam ta operacje bo sam tak zrobiłem juz dawno i nie załuje
Ten pełen custom T-maxx, ten swąd palonego nitro, ten ryk silników, ta adrenalina, te tumany kurzu, te wieczne rozpierduchy this is not a hobby - this is PART OF MY LIFE
MAXXIOR PICCO 26 |
|
|
|
Kierownik
 |
Dodany dnia 07-02-2010 16:47
|

Administrator

Data rejestracji: 27.03.07
Liczba pkt: 362
Ranga: Użytkownik
|
najlepiej model odpalac w pomieszczeniu osłoni,etym od wiatru i zimna np garaz albo za jakims zadaszeniem lub za autem od strony gdzie nie wieje zbytnio, jak wyjmiecie model na zimno to odrazu odpalac a nie czekac dlugo bo pozniej one way moze robic psikusy i sie zaczac slizgac itd wiec nie polecam za dlugo czekaz z odpalaniem. Na zime stosować swiece ciepłe bardz standardową. PRzy mrozie ponizej -10 nie polecam jezdzic. Tak kilka stopni ponizej zera jest spoko i sama frajda. Wszelkie OPTI DRIVE kwalifikuja sie do jednego do WYWALENIA z modelu iu wstawienia konwersji na tylko do przodu jak Rob napisał wyzej.
Modele 4 Life NITRO kocham ten dzwięk i swąd spalin!  wyznawca kultu Custom UE SuperMaxx  i SAVAGE TruckZilla  |
|
|